Dieta podstawowa

 

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

19.02.2018

Kasza jęczmienna  na mleku z rodzynkami 150 ml

Kanapeczki z mieszanym pieczywkiem: razowym, wiejskim, z szyneczką wieprzową, szyneczką drobiową i żółtym serkiem , świeży ogórek 1 szt Herbatka z owoców leśnych     bez cukru 150 ml

1,3,7

Tradycyjny krupniczek  250 ml

Makaron 100 z sosem ratatule i warzywami 100 g

Kompot owocowy bez cukru

150 ml

1,3,

 

 

Domowy serek  z owocami 

100 g

Chrupki kukurydziane 5 szt

Wtorek

20.02.2018

Kleik ryżowy na mleku z musem z jabłek 150 ml
  Kanapeczki z mieszanym pieczywkiem: razowym, wiejskim z żółtym serem  i świeży pomidorek 1 szt

Herbatka miętowa  bez cukru 150 ml

1,3,7

Krem z cieciorki i pomidorów  250 ml

Tradycyjny kotlecik schabowy 60 g, ziemniaczki gotowane , 100 g buraczki gotowane 50 g

Kompot owocowy bez cukru 150 m

1,3

Koktajl bananowo-porzeczkowy 

100 g

Świeżo wypiekany crossaint  

1 szt

Mandarynka 1 szt

7

Środa

21.02.2018

Zupa mleczna z zacierkami  150 ml
Kanapeczki z mieszanym pieczywem z domowym paprykarzem 1 szt sałata     Herbatka z cytrynką  bez cukru 150 ml

1,3,7

Delikatny biały barszczyk z ziemniakami    250 ml

Pierogi ze szpikiem 150 g, colesław 50 g  

Kompot owocowy bez cukru 150 ml

Deser ryżowy z owocami 

100  g

 

Herbata z cytryną bez cukru

ml

Czwartek

22.02.2018

Domowy budyń z kaszy jaglanej   na mleku z sokiem malinowym 150 ml
 Kanapeczki z mieszanym pieczywem: razowym, ziarnistym i wiejskim  z szyneczką wieprzową i jajkiem 1 szt, świeża papryka 

Rumianek  bez cukru 150 ml

1,3,7

Krem z dyni z groszkiem ptysiowym 250 ml

Rolada drobiowa w sosie własnym 60 g ryż gotowany 100 g , warzywa po meksykańsku 50 g

Kompot owocowy bez cukru  150 ml

Rogal ½ na osobę  z domową nutellą  

Jabłuszko ½ osoba

Rumianek bez cukru 150 ml

1,3

Piątek

23.02.2018

Kluski lane na mleku

150 ml
 Twarożek ze szczypiorkiem , pieczywo mieszane, rzodkiewka  

Herbatka owocowa bez cukru 150 ml 1,3.7

Delikatna zupka włoska 250 ml

Ryba po grecku z duszonymi  warzywami (tilapia)  60 g, ziemniaczki 100 gotowane, Kompot owocowy bez cukru 150 ml

Muffinka 1 szt 

Banan ½ na osobę

Herbatka owocowa bez cukru

150 ml

1,3

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut). 2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie). 5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie). 9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie). 10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).12. Dwutlenek siarki. 13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, , Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.